top of page

I lysets tjeneste

Oppdatert: 17. jan. 2023

I en tid med mye mørke, frykt, tyngde, tristhet, vanskeligheter eller hva du vil kalle det, er det viktig å fokusere på lyset. Lyset i deg selv og lyset i alt rundt deg.


Vi har unnet noen dagers ferie som start på det nye året og turen gikk til Viterbo, Lazio, litt nord for Roma. Byen lokket med varme kilder, en fascinerende gamleby og et helt herlig boutique B&B, https://www.bbdeipapi.it/ med 4 suiter. Skulle du ta deg turen så husk å bestille rom via nettsiden og be om en ekstra god pris ;-), vi fikk ett avslag på E70 per natt. Hotellet ligger midt i sentrum med gratis parkering noen hundre meter unna og det går heis opp fra parkeringen og til gamlebyen like ved hotellet.


De første dagene av ferien tilbrakte vi sammen med våre naboer i Santa Maria a Monte, Gianni og Donatella. De bodde på ett termehotell ett par kilometer unna byen og vi tilbrakte noen herlige stunder i det varme, helbredende vannet med 58 grader på det varmeste.


Det finnes også en grotte med varme kilder og vil du ikke betale for gleden av helbredende vann kan du ta turen til Bullikame terme som ligger like i nærheten og er nesten gratis ute i det fri.

Etter en dag eller to i det varme vannet er kroppen avslappet, huden myk og alle sølvsmykkene har fått en ny mystiske farge som heldigvis forsvinner etter ett par dager, men det er like greit å legge dem igjen på hotellet. Badene regnes som medisinske og i Italia har alle innbyggere krav på 12 dager gratis behandling per år på terme tilpasset de plagene man eventuelt skulle ha. Opphold må man selvsagt betale selv.


Og så måtte Viterbo utforskes, en etruskisk by som er hovedstad i Lazio. Byen omringes av bymurer som ble bygget på 1200 tallet. Dette var ett av de viktigste tilholdsstedene for Paven og her ble også den første konklave gjennomført. Byen er kjent for sin vakre keramikk, olivenolje og vin.


Per og jeg er ikke så gode på å lese oss opp på ett sted. Vi liker å tilnærme oss stedet til fots og bare surre rundt i første omgang. Zoome oss inn og kjenne på stedet uten å ha hodet fullt av informasjon. Og Viterbo inviterer til spaserturer i de smale gatene med detaljer over alt. Her er det viktig å løfte blikket, for mye forgår i høyden. Byens mange kirker inviterer til kontemplasjon og beundring. Mange av kunstverkene er helt klart inspirert av en større kilde, av lyset, eller av Gud - kommer an på hva du velger å kalle det.


På en av våre rundturer oppdaget vi et kloster, Monatsaro Santa Rosa de Viterbo, som var tilegnet kvinnen Rosa som ble født på 1200 tallet i Viterbo. Til tross for at hun var født uten brystben levde hun til hun til hun ble nesten 20 år, det i seg selv er et mirakel. Allerede som ung kunne hun forutse fremtiden og utførte mirakler. Hun vokste opp i fattige kår men delte av det lille hun hadde til de som var enda fattigere rundt i byen. Allerede når vi krysset dørstokken til klosteret merket vi en helt spesiell energi og tårene begynte å trille. I dag ligger hennes kroppen hennes, perfekt bevart i kirken og du kan også besøke huset hennes litt lenger nede i gaten.Der fikk vi også vite opprinnelsen til de fasinerende lystårnet "Macchina di Santa Rosa" som bilder av mange steder i byen. Dette Lystårnet ble laget til minne om Santa Rosa og ble båret rundt i sentrum av Viterbo siden 1258 da kroppen til Santa Rosa kom tilbake til byen. Etter det har det blitt bygget ett nytt Lystårn hvert 5. år og hver 3. september slukkes alle lysene i byen og det 30 meter høye tårnet bæres rundt i byen av 100 menn. Snakk om å bære lyset og fortsette å lyse i århundrer etter sin død!

454 visninger3 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

3 Comments


anncaldecourt17
anncaldecourt17
Jan 12, 2023

Tusen takk for tipset 😊

Det ser veldig fristende ut og da jeg så kirken og hørte historien om den hellige Santa Rosa fikk jeg gåsehud over hele kroppen. Det pleier å bety at dette er viktig og at jeg bør dra dit ❤️

Klem og hilsen fra Ann Caldecourt

Like
Kari Hestnes
Kari Hestnes
Jan 12, 2023
Replying to

Det er virkelig verd turen og skulle du ta en tur så må du komme hit også! Klem

Like

skutelandet
skutelandet
Jan 11, 2023

Så vakkert <3

Like
bottom of page