top of page

FIESTA

Herlige Italia - jeg som trodde jeg måtte feire fødselsdagen min helt alene i år. Men nei da. Naboen oppe i gata skulle komme en tur med en venninne og ett par dager før oppdaget jeg en fantastisk hyggelig norsk dame som bor bare noen minutter unna oss. Hun heter Karine og jobber med utleie av ferieleiligheter til nordmenn her i Toscana. Sjekk ut nettsiden hennes, www.sitoscana.no så kanskje du finner ditt neste feriested før du aner det.


Så hva lager man til italienske damer når det er for varmt til en skikkelig bløtkake? Valget falt på gulrotkake og cantucchi (også kalt biscotti). Jeg baker alltid cantucchi til jul og har kommet fram til men spesielle variant som pleier å falle i smak, men det er jo noe helt annet å servere det til italienere og spesielt til Fabiana som er en superkokk. Etter å ha handlet inn oppdaget jeg at det var dårlig med både dl mål g kjøkkenvekt men med litt skjønn ble det sånn noenlunde riktig og hvis du har lyst kan du jo prøve å lage de selv:


Cantucchi ala Kari

200 g kaldt smør (jeg bruker Kviteseid som er ekstra salt, eller tilsett 1 ts salt)

150 g brunt sukker

100 g vanlig sukker

500 g mel (jeg bruker ofte halvparten spelt)

1 vaniljestang eller 1 ts vanlijesukker

2 ts bakepulver

Revet skall fra 2 sitroner, husk å vaske de godt hvis de ikke er økologiske

4 sore egg - rett fra kjøleskapet

100 g pistasjenøtter

200 g mandler

200 g tørkede aprikoser,hakket

1 plate kokesjokolade, hakket

1 eggehvite til pensling


Start med å riste nøttene i ovnen på 150 grader i 10 15 min, pass på at de ikke blir brent, avkjøl og grovhakk nøttene. Hakk aprikoser og sjokoladen - sett gjerne alt det hakkede kaldt.

Kjør smør, sukker og vanlige i kjøkkenmaskin. Tilsett mel, bakepulver og revet sitronskall. Kjør sammen og tilsett så ette og ett egg mens maskinen kjører. Nå pleier jeg å sette deigen kaldt en times tid.

Lag klar 2 bakeplate og sett ovnen på varmluft 170 grader.

Hell mel på bakebordet og hell allt det hakkede på melet. Ta ut deigen og kna raskt inn alle godsakene. Del deigen i 6 deler og rull ut til pølser som legges på bakeplatene med god avstand. klem de litt flate og pensle med eggehvite. Stekes i 25 - 35 minutter.

Mens brødene er varme skjøtes de i skiver på skrå, bruk en skarp kniv. Legg skoene tilbake på bakeplate og etterstek dem på 140 grader i 20 min - pass på at de ikke brenner seg. De skal bli helt tørre. Ta kjeksene ut av ovnen og kjøl helt ned. Legges i tett boks.


I Italia serveres kjeksene med Vino Santo, en søt dessertvin, men jeg synes de er like gode sammen med en kopp kaffe å morgenkvisten.


Så kom gjestene, ikke bare Fabiana med sin venninne og Karine, men begge familien, så her var det bare å finne fram flere stoler, glass og tallerkener og sprette Proseccoen. Og så var festen i gang med omvisning i hagen og huset som avslutning på det hele.

Superkoselig med konversasjoner på tvers av landene i en herlig blanding av kroppsspråk, norsk, italiens og engelsk. Men med god hjelp av hverandre klarte vi å få formidlet det meste med latter og velvilje. Og jeg ble ikke så lite stolt da Rachele erklærte at dette var de beste cantucciene hun hadde smakt.515 visninger4 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

4 commentaires


Membre inconnu
26 août 2021

Gratulerer med dagen 🎁

J'aime
Kari Hestnes
Kari Hestnes
26 août 2021
En réponse à

Tusen takk❤️

J'aime

Aslaug Lerbæk
Aslaug Lerbæk
26 août 2021

Tusen takk for at du deler dine opplevelser både med oppskrift og nye venner. Gleder meg til neste innlegg. hilsen fra Aslaug i et varmt og solfylt Mandal - enn så lenge.

J'aime
Kari Hestnes
Kari Hestnes
26 août 2021
En réponse à

Tusen takk - er du på flyttefot?

J'aime
bottom of page