top of page

Grønt gull

I Toscana er det vel nesten ikke noe som man gleder seg så mye til som årets oliveninnhøstning. Vinhøsten er vel kanskje enda mer spennende men i år var det det grønne gullet, oliven, som stod i fokus for oss.Allerede kort tid etter vi overtok huset traff vi Gianni og Donatella, en av våre nærmeste naboer. De tok imot oss med åpne armer, og heldige var vi, da begge snakker utmerket engelsk og det er ikke så vanlig her på bygda. Vi fant tonen med en gang og de har vist seg å være våre gode hjelpere som ordner det meste. Alt fra vaktmesterrollen når vi har vært i Norge til å skaffe sykepleier som kommer hjem til oss for å gi Per sprøytene han trenger i opptrappingen av behandlingen mot prostatakreften.


Etter en varm sommer med utrolig lite nedbør ble oliveninnhøstingen utsatt så lenge som mulig. Men forrige helg fikk vi beskjed om å stille opp tidlig på morgenen i arbeidsklær ;-). Akkurat som om de har sett oss i noe annet etter at vi kom hit ;-). Tåka hang ned over dalen, og vi ble møtt med en magisk stemning i hagen til Gianni og Dona denne litt småkalde dagen.


Vi forstod fort at her skulle hver oliven tas vare på, så vi fikk innføring i hvordan vi skulle legge ut nett - så var det fram med hagehansker og begynne å "melke" treet for bær. Vi fikk ett av de letteste trærne til å øve oss på og vi forstod at vi også fikk ett av de trærne som bar mest frukt i år. Senere så vi at de fleste var nesten frie for oliven og måtte plukkes for hånd som vi plukker bær i skogen.


Normalt er det 8-10 stykker som hjelper til å høste, i fjor brukte de 2 hele helger, fra morgen til kveld. Da fikk de 1,5 tonn oliven og ca 150 liter med olje. Det var en mye fuktigere sommer så det ble mye oliven, men de ga ikke fra seg så mye olje. I år endte vi opp med bare 150 kg oliven og det ga ca 30 liter olje. Altså mye større uttelling per kg oliven.
Så det gikk ganske fort å høste inn det som var - vi fikk en innføring i beskjæring og vi nøt en skikkelig lunch med husets rødvin sammen før turen gikk til presseriet og vi fikk med oss en flaske av årets grønne gull hjem.


Det er kanskje unødvendig å si - det smakte helt himmelsk.
688 visninger5 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page